De geschiedenis van de hamer

Iedereen heeft wel eens in zijn leven dit gereedschap gebruikt, de hamer. Dit is wel één van de bekendste gereedschap stukken die er bestaat. De hamer gebruik je namelijk om bijvoorbeeld spijkers in houten panelen te slaan om deze aan elkaar te binden. Maar het kan ook als sloop middel gebruikt worden. De hamer bestaat al heel erg lang, wat sommigen niet gelijk realiseren wanneer ze het gereedschap gebruiken. De moersleutel was een uitvinding van een bokser en de zaag werd uitgevonden met behulp van een dierenkaak en de schroevendraaier was een oud wapen. Maar wat is het verhaal achter de hamer.

De oeroude hamer

De hamer is het oudste gereedschap wat er bestaat. Het was namelijk een heel eenvoudig principe, namelijk wanneer een steen werd gebruikt om iets te hameren in de hamer uitgevonden. Alleen is het tegenwoordig dat deze een bepaalde vorm heeft met een steel en handvat om het comfortabeler te maken voor de mens. Dit realiseerde mensen van wel 2,4 miljoen jaar geleden. Daarmee is de hamer duidelijk de oudste gereedschap uit onze kist. Hierna duurde het wel een tijdje totdat de hamer werd gebruikt om met houten panelen te timmeren. Rond de dertigduizend jaar geleden realiseerde men dat het fijner zo zijn om een steel te binden met een stuk leer, zodat men meer kracht kon uitoefenen om het materiaal die de hamer moest slaan. De hamer bleef zich dus constant doorontwikkelen.  In de middeleeuwen kwam het punt dat de hamer van metaal werd gemaakt.

Tegenwoordige ontwikkelingen van de hamer

Tegenwoordig is de hamer op meerdere manieren door ontwikkeld. Er bestaan verschillende soorten: de sloophamer, de rubberen hamer, de normale hamer en de hamer waarmee je schroeven uit de muur kan trekken. Verschillende materialen en vormen verbreden het gebied waarbij hamers zijn ontwikkeld en het zal nog lang niet stoppen.