De verschillen tussen verwarmingspanelen en stralingspanelen

stralingspaneel plafond

Dit artikel gaat over de verschillen tussen verwarmings- en stralingspanelen. De overeenkomsten zijn dat we in beide gevallen over panelen praten, die op elektrische stroom werken en natuurlijk voor verwarming zijn bedoeld. Maar daarmee houden de overeenkomsten op. We gaan eerst in op wat verwarmingspanelen zijn. Vervolgens hebben we het over stralingspanelen. De verschillen worden dan vanzelf duidelijk.

Wat zijn verwarmingspanelen?

We hebben het hier over verwarmingspanelen die elektrisch werken. Qua functie lijken deze panelen veel op de convectoren van een centraal verwarmingssysteem. In beide gevallen wordt een luchtcirculatie op gang gebracht. De lucht die ze opwarmen stijgt op en verspreidt zich door de ruimte via het plafond. Naarmate die lucht afkoelt, zakt die. Doordat de lucht opstijgt bij de panelen, wordt aan de onderkant daarvan de afgekoelde lucht aangezogen. Die lucht wordt weer opgewarmd en circuleert opnieuw door de ruimte. Dat werkt het beste als de panelen zich niet ver boven de vloer bevinden. Ze worden normaliter aan een muur bevestigd, omdat ze tamelijk dun zijn en niet op buizen worden aangesloten. Bij verwarmingspanelen praten we dus over ruimteverwarming.

stralingspaneel plafond

Wat zijn stralingspanelen?

Stralingspanelen werken ook op elektriciteit. Ze zenden echter infraroodstralen uit. We praten in dit geval dus niet over convectie- maar stralingswarmte. De infraroodstralen warmen alleen op, wat zich binnen de stralingsbundel bevindt, maar niet de lucht. De door de straling warm geworden voorwerpen kunnen die warmte afstaan aan de omgeving. Primair echter is de straling die ons direct bereikt. Daar krijgen we het met name warm van. Het bereik van de infraroodstraling is zo’n drie meter en gaat alleen rechtuit. Omdat het niet gaat om ruimteverwarming, is een stralingspaneel plafond qua locatie een hele goede optie. De straling gaat dan van het plafond tot de vloer en verwarmt wat zich daaronder bevindt. Je voelt de warmte bij aanschakeling van een paneel snel en die verdwijnt in korte tijd als het paneel wordt uitgeschakeld. Hoewel je een stralingspaneel overal kunt plaatsen, is met name een stralingspaneel in het plafond zeer efficiënt.