De vijgenplant (Ficus carica)
Ahhhh… de fantastische vijgenplant! Er is een handvol redenen waarom deze schoonheden een van de eerste fruitbomen waren die in de oudheid werden gekweekt en waarom ze nog steeds zo populair zijn bij huiseigenaren voor zowel hun fruit maar ook als sierboom.
Zorgen voor de vijgenplant
De geschiedenis van de vijgenboom is lang en diep geworteld. Afgaand op bijbelse tijden, waren vijgen een van de eerste voedingsmiddelen die door mensen werden geconsumeerd.
In de huidige cultuur staan de vijgenplant bekend om hun opzichtige, overvloedige fruit en grootbladige bomen die ongelooflijke schaduwluifels creëren.
Veelvoorkomende namen: Laurier, vijgenlaurier, banyan, ficus.
Hoe hoog de vijgenplant wordt, varieert sterk. er zijn namelijk erg veel soorten.
Bij aankoop van een vijgenboom, vraag je best uitleg.De kweker zal hierop antwoord weten.
Veel soorten vijgen produceren elk jaar twee fruitoogsten. Zijn vroege oogst, vruchten op oud hout van het vorige seizoen worden geoogst in mei of juni. De belangrijkste vijg oogst vruchten op nieuw gevormde voorjaarsgroei. De oogst volgt in augustus.
Beslis eerst of je de vijgenplant in een pot of in de volle grond wilt plaatsen. Beide opties zijn ok, maar deze planten dienen ’s winters beschermd te worden!
Plant vijgen in de late winter of het vroege voorjaar als de bomen nog inactief zijn, als de vorst de grond heeft verlaten.
Volg de aanbevelingen van de kweker of kies een pot die enkele centimeters breder en dieper is dan de kluit. Gebruik hoogwaardige potmix met een goede afvoer.
De eerste vruchten
Vijgenbomen die in de grond zijn geplant, kunnen pas na acht tot tien jaar met de fruitproductie beginnen. Dit komt omdat jonge bomen hun middelen gebruiken om een sterk, gezond wortelstelsel op te bouwen voordat ze vrucht gaan dragen. Vijgenbomen die in bakken worden geplant, zijn sneller te vestigen en u kunt binnen vijf jaar na het planten fruit zien.