Industrieel tv meubel: maak de industriële look in je woonkamer compleet

Wat weet jij al af het industrieel tv meubel? Ben je bekend met het concept “industriële stijl” meubels? Een meubel dat de term “industrieel” draagt, moet aan een aantal eisen voldoen. Zo is het een harde eis dat het meubel voor een (groot) gedeelte van oud metaal – bij voorkeur géén nieuw metaal – gemaakt is. Dit oude metaal heeft een geschiedenis, het vertelt een verhaal en spreekt tot de verbeelding. Het is per definitie niet egaal of perfect, maar dat is nu juist wat het industrieel tv meubel zo mooi maakt. De meeste industriële meubels zijn zeer donker van kleur. Dat komt door het materiaal van het staal of gietijzer. Daarnaast wordt er ook hout gebruikt in de industriële look, al is dit dikwijls wat donkerder hout. Bij het industriële meubel speelt “authenticiteit” een centrale rol. Zo is het doodzonde om het metaal te overschilderen. Juist die grauwe grijze, zwarte en bruine tinten geven het zijn karakter. 

Een industrieel tv meubel: de mogelijkheden 

Ga je in een groothandel kijken, dan kom je vaak meubels met industriële look van bijzonder lage kwaliteit tegen. Deze meubels hebben weliswaar het uiterlijk van een écht industrieel meubel, maar missen de finesse van authentieke materialen. Het materiaal is geproduceerd in een fabriek en zo goedkoop mogelijk. Het zogenaamde industriële meubel is dus eigenlijk maar van lage kwaliteit. Zonde, want daarmee gaat de charme van het ontwerp verloren. Ben je op zoek naar een industrieel tv meubel dat bestaat uit authentieke metalen, plus hoogwaardig hout, dan ben je bij Eigentyds op de juiste plek. Dit bedrijf heeft een showroom in Nunspeet. 

Het industrieel tv meubel toegelicht

Denk je aan industrie (en dan bedoelen we niet moderne industrie, maar de negentiende eeuwse industrie – de tijd van stoomtreinen en koolschepen –), dan denk je aan tandwielen en aan staal. Staal is de belichaming van de industriële meubel look. Zonder staal, of ijzer en koper als goede alternatieven, zou de industriële look zelfs niet bestaan. Staal is niet alleen tijdloos, maar ook nog eens heel fraai. In de industriële look wordt staal dikwijls met hout gecombineerd, bijvoorbeeld stevig en donkerder mangohout. Het mangohout heeft een warme tint en natuurlijke oorsprong, wat contrasteert met koud, streng en ‘mechanische’ staal. 

De combinatie van staal en hout 

In een industrieel tv meubel zul je zien dat staal met een materiaal als (mango)hout wordt gecombineerd. Zoals hierboven beschreven, vullen beide materialen elkaar uitstekend aan: warm sluit aan op koud, zakelijk op emotioneel. Het staal wordt doorgaans gebruikt voor de laden, de wielen, de behuizing, poten of eventuele ornamenten. Het hout wordt meestal voor het blad gebruikt, waarop de televisie komt te staan. Een industriële tafel heeft ook een houten blad. 

Wieltjes maken het compleet 

Je zou kunnen zeggen dat een industrieel tv meubel pas compleet is als er wieltjes aan toe zijn gevoegd. Waarom wieltjes? Simpel: ze doen aan tandwielen denken en zijn daarmee super industrieel qua vorm. Ook maken wieltjes je toch zo zware meubel gemakkelijk te verrijden. Dat is superhandig als je het meubel even opzij wilt zetten, bijvoorbeeld voor de schoonmaak.