Legionella laten testen?

legionella test

Legionella is een soort bacterie die een ernstige vorm van longontsteking kan veroorzaken die bekend staat als de veteranenziekte. Legionella test zoeken naar deze bacteriën in urine, sputum of bloed. De veteranenziekte kreeg zijn naam in 1976 nadat een groep mensen die een American Legion-conventie bijwoonde, longontsteking kreeg. Legionellabacteriën kunnen ook een mildere, griepachtige ziekte veroorzaken die Pontiac-koorts wordt genoemd. De veteranenziekte en Pontiac-koorts staan ​​samen bekend als legionellose.

legionella test

Waar komt het vandaan?

Legionellabacteriën komen van nature voor in zoetwateromgevingen. Maar de bacteriën kunnen mensen ziek maken als het groeit en zich verspreidt in door mensen gemaakte watersystemen. Deze omvatten leidingsystemen van grote gebouwen, waaronder hotels, ziekenhuizen, verpleeghuizen en cruiseschepen. De bacteriën kunnen dan waterbronnen vervuilen, zoals bubbelbaden, fonteinen en airconditioningsystemen. Legionellose-infecties treden op wanneer mensen mist of kleine druppels water inademen die de bacteriën bevatten. De bacteriën verspreiden zich niet van persoon tot persoon. Maar een uitbraak van een ziekte kan optreden wanneer veel mensen worden blootgesteld aan dezelfde vervuilde waterbron.

Niet iedereen die aan legionellabacteriën wordt blootgesteld, wordt ziek. De kans op het ontwikkelen van een infectie is groter als je:

– Ouder dan 50 jaar bent

– Een huidige of voormalige roker bent

– Een chronische ziekte hebt, zoals diabetes of nierfalen

– Een verzwakt immuunsysteem hebt als gevolg van een ziekte zoals HIV / AIDS of kanker, of medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken.

Terwijl Pontiac-koorts meestal vanzelf verdwijnt, kan de veteranenziekte dodelijk zijn als ze niet wordt behandeld. De meeste mensen zullen herstellen als ze onmiddellijk met antibiotica worden behandeld.

Waar worden ze voor gebruikt?

Legionella-tests worden gebruikt om erachter te komen of u de veteranenziekte heeft. Andere longziekten hebben symptomen die lijken op de veteranenziekte. Het krijgen van de juiste diagnose en behandeling kan levensbedreigende complicaties helpen voorkomen.

Waarom heb ik een legionella-test nodig?

Het kan zijn dat u deze test nodig heeft als u symptomen van de veteranenziekte heeft. Symptomen verschijnen meestal twee tot tien dagen na blootstelling aan legionellabacteriën en kunnen zijn:

– Hoesten

– Hoge koorts

– Rillingen

– Hoofdpijn

– Pijn op de borst

– Kortademigheid

– Vermoeidheid

– Misselijkheid en overgeven

– Diarree