Brandveilig met een dubbelwandig rookkanaal!

dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig rookkanaal is een stuk veiliger dan een enkelwandige. Zeker mensen met een oud stendubbelwandig rookkanaal en rookkanaal moeten eens hard gaan nadenken over vervanging. In het geval van schoorsteenbrand is het namelijk erg gevaarlijk dat er weinig isolatie is en steen is ook niet bestand tegen temperaturen zoals die bij een brand.

Veiligheid voor alles

Bijna elke vorm van schoorsteenbrand kan voorkomen worden met behulp van een dubbelwandig rookkanaal. Voorkomen is beter dan genezen en in dit geval is dubbelwandig rookkanaalzeker waar. Het vervangen van jouw oude schoorsteen kost misschien wat, maar de schade na een brand is vele malen groter. Er vinden nog maandelijks gevallen van schoorsteenbrand plaats. Deze variëren van kleine branden die zo onder controle zijn tot grotere branden waarbij evacuatie van de woning en omwonenden nodig is. Een schoorsteenbrand kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Roetophoping
  • Teervorming
  • Beschadigd rookkanaal
  • Verhouding kachel en kanaal komt niet overheen
  • Te weinig beluchting
  • Bouwtechnisch slecht kanaal

Een groot deel van deze oorzaken kan dus voorkomen worden door goed onderhoud. Ik heb zelf ook een openhaard en laat deze sowieso jaarlijks schoonmaken en controleren. Wanneer er iets kapot is laat ik dit direct vervangen zodat ik zeker weet dat ik niet voor verrassingen kom te staan. Ook is het erg belangrijk om het schoonmaken door iemand te laten doen die er verstand van heeft. Het zelf doen kan gewoonweg niet, daarvoor heeft vrijwel niemand het juiste materiaal in huis. Kortom, zorg dat je zeker weet dat je veilig te werk gaat als het op jouw houtkachel aankomt!