Wat betekent kleurtemperatuur?

Led biedt verschillende voordelen waaronder de selectie van de gewenste kleurtemperatuur, die ook lichtkleur wordt genoemd. Veelal kun je uit drie kleuren kiezen: koel wit, daglicht en warm wit. De geselecteerde kleur kan jouw stemming, de sfeer in huis en de intensiteit van kleuren beïnvloeden. Deze kleurtemperaturen worden gemeten aan de hand van ‘Kelvin’ (aangeduid met het symbool ‘K’). Kelvin meet de mate van licht op een schaal van 1.000 tot 10.000. De kleurtemperatuur van lampen voor standaard thuisgebruik tot aan commercieel gebruik varieert van 2.000 tot 6.000k, wat aangeeft hoe het licht eruit zal zien en voelen.

Kleurtemperatuur

Wat is de kleurtemperatuur?

De keuze van de kleurtemperatuur beïnvloedt de stemming en het thema van een kamer.

Warm wit varieert van 2.000k tot 3.000k en wordt omschreven als gezellig, kalm, uitnodigend en intiem. Deze kleur is het meest vergelijkbaar met traditionele halogeenverlichting en wordt veelal gebruikt in zowel woonruimtes als slaapkamers. Warm wit licht maakt kleuren in huis een tintje warmer, waardoor het de witte muren een romige kleur meegeeft. Ook voegt het warmte toe via de rode tinten in de kleur. GU10 led spots met kleurtemperatuur 2700k produceren warm wit licht en voegen sfeer toe aan elke gelegenheid.

Koel wit licht varieert van 3.100K tot 4.500K en wordt omschreven als helder en levendig. Deze kleurtemperatuur staat ook bekend als intens, vanwege de blauwe ondertonen. Koel witte verlichting wordt veelal gebruikt in ziekenhuizen, operatiekamers en kantoren. Ook is het een trendy en veelvoorkomende kleur geworden voor nieuwe huiseigenaren. Koel wit licht laat witte muren schoon en licht ogen. Deze kleurtemperatuur kan in alle ruimtes in huis worden gebruikt, maar komt het beste tot z’n recht als taakverlichting, garageverlichting, in werkomgevingen, wasserettes en badkamers.

Daglicht varieert van 4.600K tot 6.500K en wordt het beste omschreven als verfrissend en versterkend. Deze kleurtemperatuur wordt doorgaans gebruikt in etalages, beveiligingsverlichting, taakverlichting en commerciële projecten. Daglicht lijkt het meest op natuurlijke verlichting en verbetert de concentratie.

Combineer kleurtemperaturen

Hoewel er geen regels zijn voor het aanbrengen van inbouwspots, is het belangrijk om te weten dat elke kleur er anders uitziet en aanvoelt. Wil je beide kleurtemperaturen in huis toepassen? Gebruik dan warme tinten in de slaapkamer en woonkamer en koele tinten in de keuken, werkkamer en wasruimte.

Hoe weet ik of ik de juiste kleur koop?

Of je nu online of in een winkel koopt, de verpakking geeft duidelijk aan welke kleurtemperatuur de lamp heeft. Als het niet op de verpakking staat, check dan de bovenkant van de lamp.

Hopelijk heb je genoten van onze verlichtingstips. Bekijk ook eens het aanbod aan led lampen op 123led.nl.