Deze soorten houten vloeren kun je uit kiezen

De houten vloer is veelzijdig, uniek en gezellig. Er is dan ook heel veel mee mogelijk. Want zowel een laminaat als een parket of massieve vloer kan van hout zijn. Er zijn dus veel soorten houten vloeren om uit te kiezen, maar welke past het beste bij jou? Soms is het lastig om die keuze te maken. Hier ontdek je meer over de verschillende soorten houten vloeren.

De beschikbare soorten

Houten vloeren komen in veel vormen, maar het gaat altijd om planken die je zelf kunt leggen of door een professional laat leggen. Voorbeelden ervan zijn:

  • massief houten vloeren
  • parket
  • laminaat
  • lamelparket
  • visgraatvloeren
  • en nog meer! 

De vloer die je kiest heeft altijd een aantal kenmerken. Het gaat om het materiaal maar ook hoe de plank is opgebouwd, en dan heb je nog de manier waarop je de plank gaat leggen. Een massief houten vloer kan bijvoorbeeld ook een eikenhout vloer zijn en in een visgraat patroon liggen. 

Houten Vloeren

Keuzes maken

Het is lastig om een houten vloer te kiezen zonder bijvoorbeeld een showroom te bezoeken. Zo kun je immers het beste zien hoe het hout er nu echt uitziet in het echt, in het daglicht. Vaak kun je trouwens ook kleine voorbeelden van de vloer thuis bestellen. Dan krijg je meestal een stukje van het hout opgestuurd. Zo kun je zien of het past bij je inrichting, je smaak, de lichtinval en andere factoren. Soms kun je namelijk niet goed zien hoe hout er nu echt uitziet wanneer je het alleen op een computerscherm kunt bekijken. 

Het patroon

Houten vloeren bestaan uit planken. Die planken kun je in een bepaald patroon leggen. Dat kan over de breedte van de kamer zijn of over de lengte. Je kunt echter ook voor variatie gaan, door bijvoorbeeld een visgraat vloer te leggen. De visgraat slaat op het patroon dat er ligt in de vloer. De planken worden haaks op elkaar gelegd in een punt, waardoor een uniek patroon ontstaat dat elke ruimte een extraatje geeft.